Piet van Egmond bespeelt het AVRO kerkorgel en AVRO Concertorgel

Piet van Egmond bespeelt het AVRO kerkorgel en het AVRO concertorgel

Archiefopname van Piet van Egmond op het AVRO Kerkorgel en het AVRO Concertorgel:

  • 29-4-1958: op het AVRO Kerkorgel
  • 12-5-1959: op het AVRO Concertorgel

Piet van Egmond (1912 - 1986) was een befaamde Nederlandse (klassieke) organist en dirigent.
Van Egmond behaalde in 1931 op 19-jarige leeftijd zijn conservatoriumdiploma. Hij was toen ook al voor de AVRO radio te beluisteren. In 1932 werd Van Egmond benoemd tot organist van het Concertgebouw in Amsterdam.
Hij verwierf grote bekendheid door zijn orgelimprovisaties. Ook uitvoeringen van de Matthäus-Passion van Bach onder zijn leiding werden een vaste traditie. Piet van Egmond werd naast uitvoeringen van Bach tot Reger ook bekend om zijn populaire orgelbespelingen voor de radio, op klassieke orgels en later ook op het BBC orgel in de Jubilee Chapel in Londen. Piet van Egmond was een zeer begaafd en veelzijdig musicus die ook niet schroomde populaire muziek te spelen.

Opnamen uit het geluidsarchief van de Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum

Gerco Schaap schreef een prachtige biografie: 'Piet van Egmond, een leven voor muziek'.

Het kerkorgel dat in de AVRO studio stond geïnstalleerd was met 3710 pijpen het grootste orgel in Hilversum. Oorspronkelijk was het kerkorgel ook bespeelbaar vanaf de speeltafel van het concertorgel. Samen hadden beiden orgels zo'n 5000 pijpen, die stonden opgesteld in 5 orgelkamers achter het front in de AVRO studio.
Begin deze eeuw werd de studio verkocht en werden zowel het kerkorgel als het concertorgel verwijderd. Het concertorgel speelt weer als 'Pierre Palla Concertorgel' in het Muziekcentrum van de omroep (MCO) te Hilversum. Het kerkorgel ligt nog opgeslagen.

Vorige bericht Volgende bericht